- Energieleverancier Essent verhoogt de variabele tarieven voor bestaande klanten vanaf 1 januari 2023 flink.
- Voor klanten die met hun jaarverbruik onder de 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom blijven, geldt dat ze beschermd worden door de maximale tarieven van het prijsplafond.
- Essent verwacht dat de helft van de klanten met het jaarverbruik boven het prijsplafond uitkomt.
- Lees ook: Vaste kosten energie in 2023 minstens €300 hoger, ook als je profiteert van prijsplafond voor stroom en gas
Energiebedrijf Essent verhoogt de variabele tarieven voor stroom en gas per 1 januari fors voor bestaande klanten. Deze tarieven gelden voor een periode van drie maanden. Maar door het prijsplafond blijft de impact hiervan voor de meeste klanten beperkt.
Hoewel de prijzen van gas en stroom op de groothandelsmarkt sinds september flink zijn gedaald, heeft Essent naar eigen zeggen nog wel te maken met hogere inkooptarieven die doorwerken in januari 2023.
Volgens de leverancier valt door de overheidsmaatregelen voor 85 procent van de klanten de rekening in januari alsnog lager uit dan in de laatste maanden van dit jaar.
Vanaf januari 2023 geldt voor huishoudens een maximumtarief voor gas van 1,45 euro per kuub en voor stroom gaat het om een maximumprijs van 0,40 euro per kWh. Deze tarieven gelden tot een jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom. Voor het verbruik boven deze niveaus betaal je het reguliere markttarief van de energieleveranciers.
In de onderstaande grafiek heeft Essent weergegeven wat er in 2023 gebeurt met de maandlasten voor de levering van energie.
Op basis van de nieuwe markttarieven voor stroom en gas zou je bij een jaarverbruik van 2.900 kilowattuur stroom en 1200 kubieke meter gas vanaf januari 501 euro per maand gaan betalen bij Essent. Momenteel ligt de vergelijkbare maandlast op 327 euro. Voor klanten die onder de volumelimieten van het prijsplafond blijven, wordt de nieuwe maandlast 250 euro.
Essent verwacht dat de helft van de klanten op jaarbasis minder dan 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom verbruikt. Zij hebben dan te maken met de maximale tarieven van 1.45 euro per kuub en 0,40 euro per kWh stroom.
Naar verwachting komt de helft van de klanten op jaarbasis wel boven het volumeplafond van gas en/of stroom uit. Voor deze klanten ligt het maandbedrag hoger dan 250 euro per maand, mede omdat ze hogere tarieven betalen voor het verbruik boven de volumelimiet.
De nieuwe prijzen gelden voor drie maanden, waarna Essent hoopt de tarieven weer een beetje naar beneden te kunnen bijstellen.
Vattenfall verhoogt variabele tarieven ook in januari 2023
Eerder deze maand maakt energieleverancier Vattenfall ook bekend de variabele tarieven voor bestaande klanten per 1 januari 2023 te verhogen. Vattenfall noemde geen exacte bedragen voor de energierekening. Maar de verwachting is dat de rekening voor zo'n half miljoen klanten met zo'n 30 euro per maand omhoog gaat.
De huidige daling van energieprijzen op de groothandelsmarkt weegt volgens Vattenfall nog niet op tegen de stijging van de prijzen deze zomer. Op dat moment kocht Vattenfall al energie voor deze winter in. Mochten de prijzen langere tijd omlaag gaan, dan zullen ook de tarieven naar beneden gaan, is de verwachting.
Greenchoice komt later deze week met een nieuwe tariefwijziging, Eneco volgende week.
Markttoezichthouder ACM heeft laten weten de tariefverhogingen van Vattenfall "fors" te vinden. De aangekondigde tariefverhoging wordt volgens een woordvoerder van de ACM meegenomen in een "geïntensiveerd" onderzoek naar de aangekondigde tariefverhogingen van leveranciers. De toezichthouder gaat na of deze redelijk zijn op basis van de kostenstijgingen.
Als de ACM de stijging onredelijk vindt, wordt de leverancier om opheldering gevraagd. Daarna krijgen de bedrijven nog een kans zelf de tarieven aan te passen, voordat de toezichthouder uiteindelijk een maximumtarief oplegt. Volgens de ACM zijn verhogingen tot nu toe bijna nooit onredelijk gebleken.